De initiatiefnemers hebben hun wortels in het gebied. De Stichting Kultuureiland Damsterplas en de Stichtingen De Draad en het Beleveniscollectief zijn in het leven geroepen door samenwerkende kunstenaars uit de regio. Met meerdere succesvolle projecten en activiteiten hebben we een aantoonbare bijdrage aan het samenbrengen en verbinden van mensen, organisaties en ondernemers met verschillende achtergronden,  disciplines en werkgebieden kunnen leveren.

Als stevige groep kunstenaars werken we al vele jaren aan het realiseren van allerlei projecten in de buitenomgeving.

Van speel- en ontmoetingsplekken en belevenispaden tot groene schoolpleinen en dorps(rand)parken, maar ook het jaarlijkse familiefestival Art Carnivale, dat 12 jaar lang een doorslaand succes was als artistiek familiefestival tijdens de jaarlijkse Schildweek in/op het strandpark aan het Schildmeer bij Steendam. Als autonoom festival (van kunstenaars, door kunstenaars, voor iedereen, jong en oud) zijn we uitgegroeid tot een van de leukste gratis kunst- en cultuurfestivals en het grootste festival van de gemeente Midden-Groningen.

Stichting De Draad organiseert artistieke en culturele activiteiten en evenementen, waaronder tot 2023 het jaarlijkse familiefestival Art Carnivale, en organiseert exposities, voorstellingen en presentaties. Het bieden van een podium voor kunst en kunstenaars is daarbij de belangrijkste doelstelling. Sinds 2017 opereert de stichting vanuit het Kunst- en Cultuurhuis ‘De Ent’ in het lintdorp Hellum, midden in de Woldstreek en vlakbij het Schildmeer en de Damsterplas.

Stichting Beleveniscollectief ontwerpt, coördineert en realiseert omgevingsprojecten zoals dorps(rand)parken, groene schoolpleinen, speel- en ontmoetplekken, belevenispaden, kunst in de openbare ruimte en levert gevraagd en ongevraagd advies waar het gaat om de verbetering van woon- en leefklimaat. De afgelopen jaren zijn in samenwerking met gemeenten, bewoners en ondernemers al een behoorlijk aantal mooie projecten in de regio ontwikkeld en er staat een flink aantal op stapel. Deze stichting heeft verder een substantiële bijdrage kunnen leveren aan projecten ter promotie van kunst, cultuur, natuur en erfgoed en de bevordering van toerisme in de provincie Groningen waaronder ‘Het Gouden Pad’, ‘Levende Natuurtuinen’, ‘Vive Le Roy’, Art Heveskes, de ‘Tuin & Kunst Tiendaagse’ (regiocoördinatie Pazzipanten Cultuurtoerisme) en jaarlijkse Dag van het Park.